Vér

A gyógyító munkában a vérkészítmény-alkalmazás szerepe pótolhatatlan. A vér nem pótolható élő anyag. Olyan folyékony szövet, amely sejtekből és egyéb alkotórészekből áll, és mely előállítása a tudomány mai állapota szerint nem lehetséges. Az élet nélkülözhetetlen elemét, emberi vért csak az emberi szervezet képes termelni. Mivel a vér semmivel sem pótolható, és évente 400-500 ezer vérre, vérkészítményre szoruló beteg van, a véradás nélkülözhetetlen a rászorulók gyógyításában, az életmentés során.

A levett vért műtéteknél, kezeléseknél, vérkészítmények előállításánál használják. A rendszeres, kiegyensúlyozott véradásra azért van szükség, mert a vér tárolása jelentősen korlátozott. Bizonyos betegségek, vérvesztéssel járó állapotok emberi vér adása nélkül nem kezelhetők. Az Országos Vérellátó Szolgálat központjaiban vérkészítmények előállítása történik önkéntes, térítésmentes véradások alkalmával lebocsájtott ún. teljes vérből valamint indokolt, ritka esetekben gépi eljárással vett véralkotórészből (vérlemezke ferezis). A plazmaferezis állomásokon térítés ellenében, gyógyszergyártási tevékenység céljára, gépieljárással kizárólag plazma adására van mód.

Az Országos Vérellátó Szolgálat intézeti és kiszállásos véradásain teljes vérgyűjtést végeznek. A vér feldolgozásával minden egyes zsák teljes vérből 3 féle vérkészítmény állítható elő (vörösvérsejt-koncentrátum, vérlemezke-koncentrátum, friss fagyasztott plazma), amelyek segítségével a gyógyítás során célzottan, a hiányzó véralkotórészek pótolhatók. Hazánkban a vérkészítmények előállításához szükséges teljes vér adása az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az Európai Tanács és a Nemzetközi Vöröskereszt ajánlásának megfelelően önkéntes és térítésmentes. Minden véradó saját, szabad akaratából jelentkezik és véradásáért juttatást nem kaphat. A kizárólag segíteni akarásból történő, térítésmentes véradási forma jelenti a vért kapó beteg biztonságának garanciáját, hiszen a véradó nem érdekelt abban, hogy bármilyen, a véradási alkalmasságot befolyásoló információt eltitkoljon.. A folyamatos és biztonságos vérellátás érdekében országosan naponta 1500-1700 véradásból származó teljes véregység szükséges. A lelkes, önzetlen véradók tábora nélkül az évi több mint 400 ezer vérkészítményekre szoruló beteg ember gyógyítása és gyógyulása lehetetlen lenne.

Mennyi vért gyűjtenek a vérvétel során?

Alkalmanként 450 ml és még három kémcsőnyi vér (utólagos ellenőrző vizsgálatokhoz) levételére kerül sor.

Hogyan történik a véradás?

Steril, egyszerhasználatos, műanyag zsákba, vérvételi rázómérleg segítségével gyűjtik a teljes vért

Mennyi ideig tart?

Ideális esetben kb. 5–10 perc.

Összességében a teljes folyamat mennyi ideig tart?

Kb. 1/2 óra.

Van más típusú vérvétel?

Igen, az aferezises vérvételi eljárás (a vér bizonyos alkotórészeinek szeparálása és csak annak a levétele a véradótól, pl. trombocita=vérlemezke, granulocita=fehérvérsejt, plazmaferezis) kivizsgáláshoz a fentieken kívül további vérvizsgálatok elvégzése is szükséges (pl. a vérlemezkék számának ellenőrzése, mennyiségi vérkép, stb.), valamint két jó véna megléte is szükséges.

Plazmaferézis: A plazmaferézis emberi vérplazma nyerésére szolgáló eljárás, amely tisztított plazmakészítmények előállításához szolgál alapanyagul. Egy speciális, biztonságos készülék segítségével kizárólag plazma levételére kerül sor, a sejtkomponenseket a véradó (donor) visszakapja, miközben minimális mennyiségű véralvadásgátlóanyag (nátrium-citrát) is bekerül a szervezetbe, mely rendkívül gyorsan elbomlik és hatása megszűnik. Egy alkalommal maximum 800 ml plazma levétele történik, amit a szervezet 72 órán belül pótolni képes.

Vérlemezke-ferézis: Ennek során során a donor véréből csak a vérlemezkéket vonják ki. Teljes vért vesznek le a donortól, amit egy gép alkotóelemeire választ szét, elkülöníti a vérlemezkéket, majd a vér többi összetevőjét visszajuttatja a véradónak. A véradók a ferézis során a vérük jelentős részét visszakapják, így egy alkalommal 8-10-szer annyi vérlemezkét adhatnak, mint amennyit egyszeri teljes véradás során adnának. A vérlemezkegyűjtés hosszabb időt, 1-2 órát vesz igénybe, ellentétben a teljes vér 10 perc alatti levételével.

Autológ vérátömlesztés: A folyamat során során a vért kapó maga a véradó. Például sebészeti beavatkozás előtt hetekkel több egység vér levételére kerül sor, amelyeket a műtét alatt vagy után szükség esetén visszakap. Műtét közben, ha a beteg vérzik, a vért össze lehet gyűjteni, mely ugyancsak visszaadható. Ez a vérátömlesztés legbiztonságosabb formája, mivel nem fenyeget a vércsoport összeférhetetlenségének és a vérrel átvihető fertőzések veszélye.

Őssejtferézis: Őssejtferézis esetén a donor csak őssejteket ad a véréből, annak többi összetevőjét visszakapja. A véradás előtt a donor speciális fehérjeinjekciót (növekedési faktor) kap, mely a csontvelőben serkenti az őssejteket, és azok kijutnak a perifériás vérbe. A donortól teljes vért vesznek le, amit egy gép az alkotóelemeire választ szét, elkülöníti az őssejteket, majd a maradék vért visszajuttatja a donornak.

Kell-e várni a véradás után?

Igen célszerű 5-10 percet pihenni, ülni.

A folyadékveszteséget kell pótolni?

Igen, célszerű kb. 0,5 liter folyadékot, még a vérvétel helyszínén elfogyasztani.

Mi az irányított véradás?

A véradásnak az a formája, amelynek során Ön megjelöli, kinek a javára kívánja adományozni az Öntől levett 450 ml vért. Ezeket az ún. irányított vérkészítményeket a Vérellátó Szolgálat nyilvántartja és - amennyiben a szakmai szabályok lehetővé teszik - azt az Ön által megjelölt beteg kapja meg, a beteg kezelő-orvosának igénye alapján.

Mire jó az irányított véradás?

Ritka vércsoportú beteg esetén, nagyobb a valószínűsége, hogy családon belül van megfelelő vércsoportú rokona. Az Ön adománya, akár életmentő segítséget is jelenthet hozzátartozójának. A beteg számára megnyugtató a tudat, hogy Öntől, rokonától, ismerősétől kapott vért.

Hogyan jut el az irányított el az vérkészítmény a beteghez?

Az Országos Vérellátó Szolgálat az Ön véréből vérkészítményeket állít elő, és gondoskodik arról, hogy az irányított készítmény az Ön által megjelölt beteghez kerüljön. Amennyiben a beteg más vércsoportú, mint Ön, vagy az Ön vére valamilyen más okból nem megfelelő a számára, természetesen abban az esetben - átcsoportosítással - is megtörténik a beteg ellátása, a számára megfelelő készítménnyel. Ebben az esetben az Ön vérét, a hagyományos véradás rendszerének megfelelően, egy ismeretlen rászoruló beteg kapja meg. Két személy akkor adhat vért egymásnak, ha a recipiens és a donor vércsoportja és Rh-faktora is megegyezik. Vannak recipiensek, akik szeretik tudni, hogy kitől kaptak vért, habár a családtagoktól származó vér nem feltétlenül biztonságosabb, mint egy ismeretlen donor vére. A családtagtól kapott vért a beadás előtt besugarazzák, megelőzve ezzel a graft-versus-host betegséget („vendég a házigazda ellen”), amire rokoni kapcsolat esetén az átlagnál nagyobb esély van.