Története

A szervátültetések történelme

A világ első - bár nem sikeres - szervátültetése az ókorban történt. Két arab orvos, Cosma és Damian egy halott mór katona alsó végtagját ültették át egy római katonára, aki a harc során elvesztette a lábát. A beteg túlélte a beavatkozást, de röviddel utána meghalt. Az orvosok később mártírhalált haltak és szentté avatták őket. Róluk nevezték el a Forum Romanum első, 530. körül épített keresztény templomát. Érdekességként: mindketten láthatók a magyar Szent Koronán.

A szervátültetés megvalósításához hosszú út vezetett. Vesét kizárólag élettani kísérletek, majd az érvarratok technikájának tanulmányozása céljából ültettek át. Az első közlemény - kutya - vese nyaki erekre történõ átültetése - egy bécsi klinikáról - Emerich Ullmann tollából jelent meg, aki pécsi születésű magyar volt, de Bécsben dolgozott. Az elsõ emberen végzett, de nem embervese átültetés Carrel tanítómestere, Jabonlay nevéhez fûzõdik, aki sertés és kos vesét varrt veseelégtelen betegek alkar-ereihez (ezt késõbb Ullmann is megkísérelte), de a vesék csak egy órát mûködtek. Unger Berlinben 1909-ben sikeresen ültetett át vesét kutyák között, de koraszülött gyermekvese majomban és majomvese emberben nem működött.

Az első emberi veseátültetést egy Voronoy nevű sebész végezte Kievben 1933-ban. Egy szublimátmérgezett 26 éves leány életét akarta megmenteni veseátültetéssel, hiszen ebben az időben nem volt művesekezelésre lehetőség. Volonoj egy 60 éven felüli, már órákkal korábban elhunyt férfi, nem vércsoportazonos veséjét ültette a combra, érthető módon sikertelenül. Nem a műtét maga volt sikertelen, hanem eredménye: a vese nem működött. 

Az első sikeres veseátültetést Bostonban végezték 1954-ben egypetéjû ikrek között. Az 1960-as évek fellendítették a veseátültetést, hiszen lehetőség nyílt a művesekezelésre, így jobban előkészített betegeket operáltak. Az emberi fehérvércsoportok felfedése lehetővé tette a tipizálást, s az ennek alapján történő kiválasztás és a cadaver veseátültetések is megindultak. 1966-ban bevezették a keresztpróbát, amely a vese azonnali kilökődését kivédte.

A gazdasági számítások során egyértelművé vált, hogy a szervátültetés gazdaságos beavatkozás. A veseátültetés megtakarítási potenciálját tekintve kiderül, hogy a veseátültetés hazánkban is gazdaságosabb beavatkozás, mint a dialízis. Ezen túlmenően az is bizonyított tény, hogy az életnyereségen túl a szervátültetéssel az életminőség is javul.

A szervátültetés azóta már több, mint 1 millió ember életét hosszabbította meg világszerte.

Hazánkban az első emberen végzett transzplantációt Németh András végezte Szegeden, 1962. december 21-én, amely egy élődonoros veseátültetés volt.

Magyarországon 1973-ban indult meg újra a veseátültetés, most már hivatalos programként, az Egészségügyi Minisztérium által finanszírozva. 1973-ban Szegeden, Miskolcon, majd Budapesten végeztek átültetéseket. Az első sikeres betegnél 1973. november 16-án végeztek veseátültetést a Semmelweis OTE I. sz. Sebészeti Klinikáján. Ehhez nélkülözhetetlen volt az immunológiai alapok elõzetes megteremtése, megfelelõ szakmai elõtanulmányok végzése és számos intézet szervezett együttmûködése. Az 1994-es év fordulópont volt a hazai veseátültetés történetében. Januárban kezdte meg mûködését a Semmelweis OTE Transzplantációs és Sebészeti Klinika.  Emellett Szegeden, Debrecenben és Pécsen folyik veseátültetés.   A szívátültetési program Magyarországon 1992-ben kezdõdött, A májtranszplantációs program 1995-ben indult.

2017. évi szervtranszplantációs adatok:

Veseátültetések száma: 297

Májültetések száma: 74

Kombinált vese- és hasnyálmirigy átültetések száma: 6

Szívátültetések száma: 52

Tüdőátültetések száma: 21

A 10.000. sikeres életmentő transzplantációt 2018. február 14-én hajtották végre.