Miért adjunk vért?

Csökken a szívroham kockázata

A legalább évente egyszeri véradással 88%-kal csökkenthető a szívroham kockázata. A véradás ugyanis ellenőrzés alatt tartja a vér vastartalmát, ami az egyik alapvető összetevője a test megfelelő működésének. Ismert, hogy vashiány esetén vérszegénység alakulhat ki, ami fáradékonysághoz, szédüléshez, gyengeséghez vezet. A vas túlzott felhalmozódása azonban oxidatív károsodást okozhat, ami szívrohamhoz vezethet. Aki rendszeresen ad vért, annál a vérregeneráció gyorsabban megy végbe. Ezen túlmenően a véradás után a vér is jobban tud áramlani, ami megakadályozza a zsír- és koleszterin-oxidáció felhalmozódását a koszorúér-falakban. Ez csökkentheti a szívinfarktus, a szívkoszorúér-betegség és a stroke kockázatát.

Csökken a rák kockázata

A felesleges vas a szervezetben a rák kockázatának növekedésével jár együtt. Alkalmaznak egy ún. phlebotomia (érvágás) eljárást, mely egy vas-redukciós módszer. Ennek során egy vivőeret megnyitnak azért, hogy a testből nagyobb vérmennyiséget bocsássanak ki, így csökkentve a vér vasterhelését. Nagyjából ugyanez történik a véradás során is.  A túl sok vas ugyanis megnöveli a szabadgyökök mennyiségét a szervezetben, ami pedig különböző daganatok megjelenéséhez vezethet. Azoknál a személyeknél, akik rendszeresen vért adtak, alacsonyabb a rák kialakulásának veszélye, mint azoknál, akik nem.

Ingyenes egészségügyi ellenőrzés

Ez egy igazán “önző” indítéknak tűnik, pedig csak egy hasznos velejárója a véradásnak. Az adományozót ugyanis a véradás előtt teljesen ingyenesen kivizsgálják egészségügyi szempontok alapján. Magyarán megállapítják, hogy alkalmas-e a vére és a szervezete arra, hogy vért adjon. Majd a véradást követően a vért is megvizsgálják, melynek során dönthetnek úgy, hogy ideiglenesen vagy véglegesen kizárják a donort a véradásra alkalmas személyek közül (ez utóbbi főleg súlyos fertőző és vérrel terjedő betegségek esetében történik, pl. HIV) Mindez elősegítheti egyes betegségek diagnosztizálását a korai stádiumban, mielőtt még azok fellángolnának.

Boldogság tudat

A véradás hatással van a mentális egészségünkre. Az a tudat, hogy segítettünk valaki életét megmenteni és ezzel kicsit jobbá tettük a világot, óriási örömmel tölthet el - ha jót teszünk, jól érezzük magunkat. A boldogság pedig sok fizikai és pszichológiai baj megelőzésében is szerepet játszik.

Tudom milyen érzés feküdni a kórházi ágyon és várni, hogy megérkezzen a csoport azonos vérkészítmény. Csak köszönettel tartozom azoknak, akik akár névtelenül, akár irányított véradás keretében idejüket szánták arra, hogy az előírt beavatkozás vagy életmentő transzfúzió megvalósuljon. Mindenkit arra tudok csak buzdítani, hogy menjen vért adni.

Frissen mosott, szűrt, hazai....az igazi
Megosztási lehetőségek:

Hozzászólások lezárva.