Májzsugor

Májzsugor

Magyarországon évente közel tízezer ember hal meg májbetegség miatt, körülbelül 85%-nál az alkohol a felelős. Bekövetkezhet alultápláltság esetén, például a folyamatosan fogyókúrázóknál, vagy a máj és az epe közötti vezeték elzáródása, gyulladása következtében. A májzsugorodás tulajdonképpen a máj sejtjeinek halálát jelenti, így életveszélyes. A károsodások melyek ilyenkor a májban végbemennek visszafordíthatatlanok, de a zsugorodás lassítható esetleg meg is állítható a megfelelő, orvos által előírt diétával. Tehát ebben az esetben is nélkülözhetetlen a szakmai segítség.

Tünetek:

  • Kifejezett fájdalommal nem jár, tompa, bizonytalan, feszülő fájdalom fordulhat elő a has felső részében
  • A gyengeség, fáradékonyság, állandó rossz közérzet, a teltségérzet, hányinger, étvágytalanság, és az anyagcsere-folyamatok romlása fogyáshoz vezet.
  • Vitaminhiány lép fel, aminek tünetei: végtagzsibbadás, nyelvégés, bőrgyulladás, vérszegénység.
  • Szőrzet csökkenése, hullhat a haj és sorvadnak az izmok.
  • A nőknek csökken mellméretük, vérzési rendellenesség, meddőség léphet fel.
  • A férfiaknak megnő a mellük, miközben heréjük kisebbedik, csökken férfiasságuk és nemzőképességük is, arcvonásaik egyre nőiesebbek lesznek.
  • A mellkason, arcon pókláb rajzolatú apró erecskék, csillag alakú értágulatok jelennek meg, a tenyerek vöröses színűek, a tenyér inai is zsugorodhatnak.
  • A sárgaság, hasvízkór, lábdagadás, a has bőrén medúzafő alakban áttűnő erek, a tudatzavar, amikor a beteg nem tud koncentrálni, keze reszket, zavartan viselkedik, esetleg aluszékonnyá, eszméletlenné válik (kóma), a vérzékenység, már a betegség előrehaladott állapotát jelzik.

A jól gondozott beteg életkilátásai jók, hosszú évekig elviselhető életminőséget lehet fenntartani. Bizonyos feltételek megléte esetén lehetőség van a májátültetésre is.

Bármely életkorban előfordulhat. Leggyakoribb oka a krónikus alkoholbetegség, amely a cirrózisos esetek 80 százalékáért felelős. A rendszeresen nagy mennyiségű alkoholt fogyasztóknak csak 5-10 százalékánál alakul ki alkoholos májkárosodás. Magyarországon egymillió nyilvántartott alkoholbeteg van, nem csoda tehát, hogy az alkoholos májzsugorodás gyakori betegség. Nálunk százezer főből, évente átlagosan 125 ember hal meg alkoholos májbetegségben. Ez nagyjából megfelel a nyugat-európai szintnek. Az alkoholos májzsugorodás világstatisztikáját az Egyesült Államok vezeti, de sajnos hazánk is előkelő helyen áll.
A májzsugorodás nem csak az alkoholproblémás emberek betegsége. A hepatitis B-ben, méginkább a hepatitis C-ben megbetegedőknél a krónikus forma 20, illetve 80 százalékban alakul ki, mely az évek folyamán májcirrózisba torkollik. A májat sújtó, krónikus gyulladásos betegség évek alatt alakul cirrózissá.

Megosztási lehetőségek:

Hozzászólások lezárva.